Cloud Gaming Hub

Перша в Україні Спільнота користувачів сервісів хмарного геймінгу

Огляд хмарного ігрового сервісу Amazon Luna

Поділіться новиною з друзями

У Amazon Luna багато можливостей для гігантського стрибка в хмарних іграх, але залишаються занепокоєння щодо найближчого майбутнього та доступності сервісу на території України, а її ігровій бібліотеці не вистачає вау-фактора.

Коротко про Amazon Luna

Спочатку анонсована ще у вересні 2020 року, Amazon Luna нарешті добралася до користувачів з Європи (на жаль, зараз сервіс офіційно не представлено на території України). Сервіс хмарних ігор доступний у США вже понад рік, але лише в березні 2023 року передплатники Prime у Великобританії, Канаді та Німеччині отримали доступ до платформи.

Послуга є бажаною перевагою членства Prime і добре працює як на мобільних пристроях, так і на комп’ютерах. Однак для найкращого досвіду та ширшого вибору ігор вам знадобляться додаткові підписки та контролер Luna.

Зробити це все одно дешевше, ніж придбати PlayStation 5 або Xbox Series X разом із найновішими іграми AAA, але Luna жертвує точністю графіки та продуктивністю наступного покоління в ім’я зручності та низької ціни входу.

ПЛЮСИ

МІНУСИ

На кого орієнтовано

Відеоігри — це великий бізнес, тому не дивно, що найбільший у світі онлайн-продавець розширює свою присутність у галузі за останнє десятиліття. Amazon Games (раніше Amazon Game Studios) розробила та опублікувала низку ігор з моменту свого створення у 2012 році, включаючи MMORPG New World і Lost Ark, і компанія витратила майже 1 мільярд доларів на придбання популярної потокової платформи відеоігор Twitch у 2014 році.

Амазон Луна – це зовсім інша пропозиція. Це спроба Amazon розбити горезвісний міцний горішок хмарних ігор, коли ігри запускаються на віддалених серверах і транслюються на пристрій за вашим вибором. Пристрої підтримують широкий спектр: мобільні геймери можуть отримати доступ до Luna у веббраузер Safari на своїх iPhone або iPad або в Chrome на своєму портативному пристрої Android.

До послуги також можна отримати доступ через веббраузер Chrome і Microsoft Edge на настільному комп’ютері чи ноутбуці та через спеціальну програму на Fire TV, планшетах Fire та сумісних смарттелевізорах Samsung з операційною системою Tizen 6.0 і вище.

Оскільки ігри транслюються безпосередньо з хмари, вам знадобиться високошвидкісне підключення до Інтернету, щоб повністю насолоджуватися пропозицією. Amazon рекомендує постійну швидкість завантаження 10 Мбіт/с для підтримки ігор із максимальною роздільною здатністю Luna 1080p і частотою кадрів 60 кадрів/с. Також пропонується під’єднатися до діапазону 5 ГГц вашої мережі Wi-Fi, якщо він доступний. Тестування для цього огляду проводилося на оптоволоконному з’єднанні зі швидкістю  200 Мбіт/с.

Крім вибору пристроїв, Amazon Luna підтримує різні параметри керування. Найкраще інтегрованим з них є контролер Luna, але якщо у вас є контролер Xbox One, DualSense, DualShock 4 або Razer Kishi, ви можете використовувати один із них. Також підтримуються елементи керування за допомогою миші та клавіатури, а також є можливість використовувати телефон як контролер або елементи керування сенсорним екраном для портативних ігор.

Ігри, які ви матимете у своєму розпорядженні, залежатимуть від підписок, на які ви готові викластися. Перше членство надає доступ до кількох змінних ігор разом з іграми Ubisoft для ПК, які ви вже маєте, тоді як підписка на Luna+ збільшує кількість доступних ігор приблизно до 100. Підписка на Ubisoft+ дозволяє вам зануритися в розширений попередній каталог французького видавця з підпискою на Jackbox Games додає близько десяти пакетів ігор.

Ви можете довіряти нашим оглядам

З 2017 року наша команда протестувала та оцінила десятки хмарних ігрових сервісів, щоб допомогти вам прийняти кращі рішення про те, який сервіс підійде саме вам.
Також ми тестуємо різні пристрої які допомагають вам грати з кращим досвідом.

Як працює

Не менш важливим для вибору ігор є те, наскільки добре вони працюють, наш досвід роботи з Luna був здебільшого позитивним, хоча й не без випадкових заїкань картинки та керування.

Ми змогли надійно отримати доступ до ігор на серверах протягом кількох хвилин, крім двох випадків. Перший побачив, що «Сервер запитів» залишався на екрані невизначений час, і це змусило нас вийти з програми та знову відкрити її. Кульмінацією другого стало повідомлення про те, що під час створення сеансу Resident Evil 3 сталася помилка, але ми змогли повернутися до Racoon City без інцидентів із другої спроби. Час завантаження був довший, ніж на консолі наступного покоління, такій як Sony PS5, але ми ніколи не чекали понад 2-3 хвилини, перш ніж кинутися в дію.

Ігри Luna транслюються з роздільною здатністю до 1080p зі швидкістю 60 кадрів в секунду з можливістю обмеження роздільної здатності до 720p. Amazon заявив, що підтримка 4K з’явиться, але наразі йдуть компроміси, коли мова йде про точність графіки нових ігор. Враховуючи, що багато людей, імовірно, грають в ігри Luna на моніторі Full HD, ноутбуці чи телефоні, це не є великою проблемою, а візуальні ефекти цілком достатні. Однак вони бліднуть у порівнянні з тими, якими ви можете насолоджуватися за допомогою GeForce NOW Ultimate, під’єднавшись до монітора чи телевізора 4K.

Здебільшого наш ігровий процес був гладким, але ми зіткнулися з деякими незначними заїканнями та коротким періодом уривчастого звуку під час гри в Resident Evil 3, а також двічі зависав екран під час Devil May 5, коли також було відключено контролер від хмари. Останні інциденти свідчать про деякі проблеми на стороні сервера і, безперечно, були червоними прапорцями, але, на щастя, вони не були настільки частими, щоб надто погіршити загальний досвід.

Варто також зазначити, що проблеми трапилися під час гри близько 22:00 вечора, що, ймовірно, припадає на пік навантаження на сервери. У нас не було таких проблем під час гри протягом дня, і ми змогли фінішувати третіми, десятими та першими декілька разів при грі у Fortnite, не відчуваючи жодних значних проблем із продуктивністю.

Функція Luna Couch також вразила, оскільки друг зміг приєднатися до мене в грі Lego DC Super-Villains і Metal Slug. Згаданий колега не зміг перемкнутися з використання миші та клавіатури на Luna Controller, не перезапустивши гру Lego з мого боку, але в іншому випадку ми могли трощити цеглини досхочу. Друг помітив один випадок затримки та невелике падіння частоти кадрів під час Metal Slug, але описав свій досвід підключення зі швидкістю завантаження 100 Мбіт/с як позитивний.

Хоча це не пов’язано безпосередньо з продуктивністю, ми хочемо висловити своє розчарування через те, що Amazon просить вас оцінювати кожну окрему сесію гри. Ми розуміємо, що сервіс хмарного геймінгу хоче стежити за тим, як працює служба, але ми б хотіли, щоб був спосіб запобігти появі форми зворотного зв’язку щоразу, коли ви закриваєте гру.

Географічна доступність

На момент нашого останнього знайомства, Amazon Luna доступна в кількох країнах, включаючи Сполучені Штати, Європейський союз та Канаду. Проте доступність може змінюватися з часом, і рекомендується перевірити офіційний вебсайт хмарного ігрового сервісу для найновішої інформації про доступні регіони.

На жаль на момент публікації цього огляду, хмарний сервіс від Amazon офіційно не доступний на території України. Найближчий центр обробки даних знаходиться у Німеччині. Це робить для деяких користувачів сервіс недоступним, або ж доступ є, але досвід використання бажає бути кращим.

Контролер та його особливості

Хоча ви можете використовувати контролери сторонніх виробників із Luna, послуга оптимізована для використання з офіційним контролером Luna. Його можна живити від USB-C або пари батарейок типу АА, пару батарейок Amazon включає в комплект. Однак вони не перезаряджаються, а варіанти акумуляторів не можна заряджати в Luna при підключенні через USB-C. Важко точно сказати, скільки часу ви отримаєте в іграх від акумуляторів, що входять у комплект, і Amazon не наводить жодних цифр, але в нашому випадку залишилося близько 75% заряду після десяти годин гри.

Однією з переваг Luna Controller перед опціями сторонніх розробників є його здатність підключатися через Wi-Fi, а також через Bluetooth і USB-C, що, за словами Amazon, зменшує затримку на 17-30 мілісекунд. У нас не було явної затримки між натисканням кнопок і відповідями на екрані під час підключення до серверів через Wi-Fi, але елементи керування не були менш чуйними під час використання Luna Controller і DualSense через Bluetooth.

Використання Wi-Fi також означає, що ви можете швидко перемикатися між грою на різних пристроях. Наприклад, якщо ви граєте на телефоні та відкриваєте ту саму гру на ноутбуці, Luna виявляє це та запитує, чи бажаєте ви продовжити гру на новому пристрої.

Підтримується функція вібрації, а також використання гарнітури, підключеної через 3,5-мм порт контролера. Якщо ви не використовуєте гарнітуру, вбудований мікрофон Luna Controller можна використовувати для голосового чату в грі разом із мобільним додатком Luna Controller. А команди Alexa доступні за допомогою спеціальної кнопки «Натисни й говори», коли ви граєте на Fire TV або планшеті Fire. Жодна з цих функцій не підтримується при використанні контролера стороннього виробника.

Сам контролер схожий на Nintendo Switch Pro, що непогано, оскільки ми оцінюємо його як найкращий контролер Switch на ринку. Контролер Luna важить трохи більше з батареями (282 г проти 249 г), а тригери та бампери вужчі, але місця для джойстиків, D-pad і кнопок A/B/X/Y однакові. Luna Controller чудово тримається в руках, усі кнопки виявилися чутливими та приємними на дотик.

Елементи керування за допомогою миші та клавіатури добре працювали в настільних іграх, але ми б рекомендували уникати використання телефону як контролера чи сенсорного екрана для чогось іншого, окрім дуже простих ігор, головоломок або платформних ігор. Накладання кнопок, яке відображається, коли ввімкнено сенсорний режим, відволікає від дій на екрані, а екрани більшості смартфонів просто не створені для підтримки складних вводів, необхідних для багатьох сучасних ігор.

Ігровий потенціал

Це місце, де хмарні ігрові сервіси тонуть або пливуть, і для сервісу, що знаходиться в зародковому стані, Luna має розумний вибір ігор у своєму списку. Однак це лише тоді, коли ви маєте доступ до повного набору підписок.

На момент написання статті членам Prime було доступно п’ять ігор: Fortnite, Lego DC Super-Villains, Overcooked!, Resident Evil 2 (2019) і Time on Frog Island. Ігри Lego приваблюють людей будь-якого віку, тому це приємне для натовпу, тоді як RE2 є одним із найкращих римейків, які коли-небудь створювалися, тому він отримує великі пальці вгору. Fortnite надзвичайно популярна і ще одна велика розвага, хоча в неї можна грати безплатно на багатьох інших платформах. Обидві інші гри мають оцінки Metacritic вище 75 і завершують досить сильний квінтет.

Придбання підписки Luna+ значно розширює ваші можливості. Загальна кількість доступних ігор наближалася до 100, і це було поєднання менш відомих інді-ігор, класичних старих ігор і деяких AAA-назв останніх років, таких як Control, Devil May Cry 5 і Resident Evil 3 Remake. Найпопулярніші жанри представлені принаймні однією або двома іграми, тобто ви зможете знайти те, що сподобається, попри ваші ігрові переконання.

Якщо це переконання — масштабні рольові ігри з відкритим світом або тактичні шутери, ви, ймовірно, захочете оформити підписку Ubisoft+. Це дає вам доступ до значної частини попереднього каталогу Ubisoft, який включає кожну гру Far Cry, починаючи з Far Cry 2 і далі, Tom Clancy’s Ghost Recon, The Division і Rainbow Six, а також різні ігри Assassin’s Creed, включаючи Valhalla 2020 року. Повний список ігор у плані передплати Ubisoft+ доступний на вебсайті Ubisoft.

Far Cry 6 і Valhalla — це ігри, за які ми заплатили повну вартість під час релізу. Якби ми цього не зробили, то без проблем заплатили б 18 доларів за доступ до них протягом місяця, закінчивши їх і призупинивши свою підписку до виходу Assassin’s Creed Mirage. Це одна з переваг такої послуги, як Luna: ви можете вибирати, коли ваша підписка активна. Це, звичайно, залежить від ігор, у які ви хочете грати, які надходять на платформу.

Для останньої серії ігор потрібна підписка на Jackbox Games. Існує близько десяти наборів ігор, кожен з яких містить кілька вечірніх ігор, які обертаються навколо вікторин і розгадування головоломок.

Це може здатися чималою, але, зрештою, бібліотека ігор Luna має багато можливостей для вдосконалення. Ігри, доступні для членів Prime на момент написання статті, були такими ж, як і пропозиції, які бачили протягом багатьох місяців на PS Plus, але, попри те, що охоплюють багато ігрових бібліотек, бібліотеці Luna+ бракує потужних нових ігор, які можна знайти на Xbox Game Pass Ultimate зокрема. Багато з найпривабливіших ігор Luna доступні за дорогою підпискою Ubisoft+, тоді як Jackbox Games привабливі для своєї ніші.

Детальніше з тестами хмарного сервісу Amazon Luna ви можете ознайомитись на нашому YouTube каналі.

Цінова політика

Доступ до Amazon Luna включено в підписку на Amazon Prime, яка обійдеться вам у 9.99 долара на місяць. Це надає вам доступ лише до дуже обмеженої кількості ігор Prime Gaming, і вони змінюються щомісяця. Звісно, ​​членство Prime також надає ряд інших переваг, зокрема швидке безплатне доставлення товарів, придбаних на Amazon, і доступ до Prime Video та Prime Music.

Додавання Luna+ до вашого пакета коштує ще 9.99 долара на місяць, а підписки на Ubisoft+ і Jackbox Games коштують 17.99 та 4.99 долара на місяць відповідно. Luna Controller продається окремо та має прейскурантну ціну 39.99 долара, тоді як офіційний затиск для телефону Amazon, який дозволяє прикріпити мобільний телефон до контролера Luna Controller, доступний за 15 доларів.

Отже, якщо ви хочете, щоб кожна гра, доступна на Luna, була у вас під рукою, ви витрачаєте 32 долари на місяць, що вже набагато дорожче за Boosteroid та GeForce NOW від NVIDIA і наближається до Shadow PC, де ви вже отримуєте повноцінний ПК в хмарі, що набагато краще ніж просто грати.

Попри відмову Google щодо формату – Google Stadia – усе ще існує апетит до хмарних ігрових сервісів за запитом, і геймери все більше віддають перевагу цифровим завантаженням і потоковим трансляціям, ніж купівлі фізичних ігор.

Sony і Microsoft мають хмарні потокові сервіси в рамках своїх підписок PlayStation Plus і Xbox Game Pass. Щоб отримати доступ до ігор PlayStation із хмари, вам потрібно буде підписатися на рівень Premium PS Plus, який коштує 160 доларів на рік. Служба Xbox Cloud Gaming тим часом пов’язана з Game Pass Ultimate, яка доступна за одномісячною підпискою за 15 доларів на місяць.

Додаткову конкуренцію становить Nvidia GeForce Now, яка вимагає від вас увійти в існуючий ігровий магазин або облікові записи видавця та придбати певні ігри, перш ніж мати можливість грати в них через хмару. Ігри зі Steam, Epic Games Store, Ubisoft Connect і GOG підтримуються, але ряд видавців, зокрема Capcom, Konami та Rockstar Games, вирішили видалити свої ігри зі служби.

Висновок та загальна оцінка

Від імені нашої команди тестерів хочемо поділитися нашими враженнями та висновками стосовно хмарного ігрового сервісу Amazon Luna. Під час нашого тестування ми докладно дослідили цей сервіс та випробували його можливості. 

Ось наші висновки та загальна оцінка:

Amazon Luna безперечно має потенціал. Платформа проста у використанні, ви можете отримати доступ до неї на широкому діапазоні пристроїв і є багато варіантів керування. Щодо продуктивності також не було чого скаржитися. Ми зіткнулися з дивною проблемою, але загалом ігри йшли гладко.

Однак давнє занепокоєння щодо хмарних ігор не можна ігнорувати. Коли справа доходить до того, в які ігри ви можете грати, ви віддані на милість Amazon та її партнерів, і оскільки ігри регулярно змінюються та видаляються, немає гарантії, що гра, у яку ви поринули незліченні години, одного дня не зникне. У поточному стані служба Cloud Gaming від Xbox пропонує широкий спектр ігор кращої якості, ніж Luna+, хоча й за дещо вищою щомісячною ціною.

Ви можете насолоджуватися змінними іграми, поки вони доступні, і оформлювати підписку на додаткові послуги, коли щось особливе приверне вашу увагу. Він не зрівняється з тим же GeForce NOW, але, враховуючи властиві йому обмеження, ігровий досвід, який забезпечує Luna, є напрочуд задовільним.

Copyright 2023 © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.